ALIMENTELE HRANA PENTRU CREIER SI EFECTELE ALIMENTATIEI ASUPRA FUNCTIILOR CREIERULUI
Alimentatia, sportul, socializarea si alte aspecte privind interactiunea zilnica cu mediul inconjurator au potentialul de a modifica sanatatea creierului nostru si functiile mentale.
Se cunoaste faptul ca nenumarati nutrienti influenteaza sanatatea creierului, fiind vitali pentru a spijini functiile cognitive.
Enumeram doar cativa nutrienti care ne protejaza creierul de la degradare, il repara si contracareaza efectele imbatranirii:
Grasimile (LIPIDELE), care initial se considera ca afecteaza creierul prin efectele asupra sistemului cardiovascular, sunt acum cunoscute ca avand mai multe efecte benefice directe asupra acestuia.
Acizii grasi polisaturati OMEGA 3 (precum DHA din uleiul de peste) reprezinta o parte constitutiva din membranele celulare si sunt esentiali pentru functionarea normala a creierului. In plus, grasimile saturate reprezinta o componenta fundamentala a celulelor creierului.
Efectele antioxidante ale flavonoidelor (precum cacao, ginkgo biloba si extractele din seminte de struguri) au fost deja stabilite si bine documentate in mediul de test/laborator, iar efectele asupra organismului uman fiind deja binecunoscute. Conform unor studii, flavonol quercetin, o componenta importanta a extractelor de ginkgo biloba, s-a dovedit ca reduce pierderile de memorie si imbunatateste capacitatea de invatare.
Un nivel adecvat de vitamina B in organism e essential pentru functionarea creierului , deficienta acidului folic putand duce la disfunctii neurologice precum depresia si tulburarile cognitive. Suplimentarea acidului folic in alimentatie, fie individual, fie in combinatie cu alte B-uri (B16 si B12) s-a dovedit a fi eficienta in prevenirea declinului cognitiv si a dementiei corelate cu inaintarea in varsta. Rezultatele studiilor atesta faptul ca suplimentarea acidului folic in alimentatie poate reduce declinul functiilor cognitive, ascociat procesului de imbatranire.
Acidul alfa lipoic s-a dovedit a imbunatatii deficitele de memorie, asociate Alzheimer, in cadrul testelor efectuate pe animale, fiind utilizat pe o scara restransa si pe subiecti umani, iar in cazul acestora observandu-se reducerea degradarii cognitive.
Vitamina E sau a-TOCOFEROL sunt de asemenea implicate in performantele cognitive, observandu-se ca scaderea nivelurilor de vitamina E din organism a dus la performante ale memoriei mai scazute in cazul indivizilor mai in varsta.
Curcumina este un antioxidant puternic, care protejaza creierul de peroxidarea lipidica si neutralizeaza radicalii liberi datorita structurii sale chimice. Curcumina stimuleaza factorii neurotrofici derivati din creier, legati de functionarea mai buna a creierului si de un risc mai mic al bolilor cerebrale.
Creierul consuma o cantitate semnificativ mai mare de energie fata de restul organismului.
Macronutrientii sanatosi sunt necesari pentru producerea energiei, iar mecanismele care sunt implicate in transferul de energie din alimentatie in neuroni sunt cel mai probabil fundamentale pentru controlul fuctiilor creierului. Procesele care sunt asociate cu managementul energiei din neuroni pot afecta plasticitatea creierului.
Degradarea gradual si uneori imperceptibila a functiilor cognitive asociate imbatranirii ca proces fiziologic normal, pot fi influentate de o alimentatie sanatoasa si consumul de nutrienti necesari pentru creier.
Noi studii indica faptul ca aceste efecte nutritionale benefice ar fi transmise chiar peste generatii, influentand bagajul genetic.
Devino chiar mai sanatos!
Vrei ajutor in a invata cum sa alegi si sa folosesti grasimi sanatoase si alte alimente bune pentru sanatatea creierului tau? Hai sa discutam! Stabileste o intalnire cu mine!